Captura de la web del projecte lalalanadala per a la portada © 2011 Pau Artigas Vidal. All rights reserved.

lalalanadala

lalalanadala és un resultat sonor de la interpretació del Jingle Bells a partir de diverses bases de dades i la construcció simbòlica del Nadal per efecte de la miríada d’objectes de consum que provenen majoritàriament de la indústria i la maquinària xinesa.

Enllaç al lloc web del projecte

El projecte consisteix en la creació d’una nadala personalitzada per felicitar el nadal de l’any 2010 de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (encarregat pels professors i artistes Montse Carreño i Eloi Puig).

Partint de la llista dels noms de les persones que rebrien la felicitació, la partitura del Jingle Bells, uns instruments digitals i unes regles determinades, es va generar una nadala diferent per a cada persona. Per a aconseguir-ho, aquestes regles treballaven sobre les lletres del nom i modificaven de la partitura:

  • el timbre (instrument)
  • el to i el ritme

El resultat de tot això van ser 345 nadales diferents en format mp3, així com també una web, en base a un disseny donat, per poder escoltar i descarregar el fitxer.

En aquest vídeo es pot veure una breu demostració del resultat

video

Racó Tècnic

Es va treballar amb fitxers MIDI, que es poden modificar des del programa, i instruments en format soundfont, per generar un fitxer wav i finalment comprimir-los en mp3. Per altra banda algunes de les regles treballaven sobre una base de dades d’imatges, que es van analitzar amb un programa desenvolupat expressament per extreure’n el color dominant. A la següent imatge es pot veure el tractament realitzat a la imatge amb els diferents passos intermedis.