Fotografia de portada del projecte nettar © 2011 Pau Artigas Vidal. All rights reserved.

La càmera del meu avi

Fent endreça de la casa de la meva àvia vaig trobar una relíquia, la càmera del meu avi. Ma mare me n’havia parlat feia temps, però quasi no ho recordava. Es tracta d’una “càmera plegable de manxa” (folding camera) , concretament el model Nettar 515/2 de la marca Zeiss Ikon , fabricat a partir del 1934. Funciona amb carret de 120mm i fa fotografies 6×9 (format mig). Aquest tipus de carret és més gran que el de 35mm i per tant s’obtenen negatius de més qualitat.

Interessat per la vessant fotogràfica i pel fet que va pertànyer al meu avi, vaig decidir treure-li la pols i intentar fer-la funcionar i, sorprenentment,  després d’uns 60 anys funcionava! L’obturador només disparava a una velocitat fixa, però tota la resta funcionava correctament, així que vaig comprar carret i un disparador de cable (per evitar vibracions) i a experimentar. Un cop revelat el carret, el vaig escanejar i el resultat són unes fotos sorprenent nítides (tenint en compte la càmera) i força ben exposades, que escanejades (a una resolució de 2400dpi) surten uns 45 megapíxels.

Més enllà de la part tècnica, el que voldria destacar el canvi de plantejament de la fotografia amb aquesta càmera. D’una banda hi ha el factor econòmic ja que cada carret val uns 5€ (més el revelat) i surten 8 fotos: per tant, el preu per foto és alt. De l’altra, per fer cada foto has d’obrir la càmera, desplegar el trípode, col·locar -hi la càmera, enquadrar la fotografia (a ull, ja que no és rèflex), enfocar (a ull també), calcular l’exposició (mitjançant un fotòmetre), canviar el diafragma, fer la fotografia, avançar el carret (mirant unes marques per un forat), tancar la càmera i recollir el trípode. Això imposa un ritme molt més lent i obliga a planificar molt més la fotografia. Avui en dia que podem fer més de 400 fotos en un sol matí, no està de més de tant en tant parar-nos un moment a reflexionar.

Algunes fotos de la càmera

Les fotos fetes amb la càmera

Racó tècnic

L’objectiu és un Nettar Anastigmat 110mm f4.5 (equivalent a ~47mm en 35mm) i l’obturador és un Telma amb velocitats de 1/25, 1/50, 1/100, B (exposició) i T (exposició en la qual has de tornar a disparar per a tancar el diafragma).